Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

12 apr. 2019

"Alfa Romeo Racing" viert 1000ste F1 Grand Prix

Alfa Romeo, het merk dat de allereerste Grand Prix èn het eerste F1 seizoen ooit won, brengt hulde aan de meest prestigieuze autosport ter wereld. De 1000ste F1 Grand Prix vindt 14 april plaats in China.

De boeiende geschiedenis van de F1 start in 1950. In dat jaar krijgt deze sport een wereldse dimensie naar aanleiding van het eerste Formule 1 kampioenschap, dat voorheen louter op Europese circuits werd georganiseerd. De eerste race vond 69 jaar geleden plaats in Silverstone, nog steeds één van de meest bekende circuits ter wereld. De automobielwereld maakte in al die tijd veel en soms radicale veranderingen mee. Een paar factoren bleven onveranderd waaronder het enthousiasme van het publiek en de aanwezigheid van Alfa Romeo aan de ‘startgrid'.

In het eerste F1 seizoen nam team ‘Alfa Romeo Racing' met maar liefst 4 monoposto's 158 deel. Coureurs waren Giuseppe "Nino" Farina, Juan Manuel Fangio, Luigi Fagioli en Red Parnell. Deze laatste werd geselecteerd als eerbetoon aan het land dat de Grand Prix organiseerde. De vier auto's behaalden de eerste vier plaatsen in de kwalificaties en stonden dus op de eerste vier plaatsen vooraan de start.

Ooit zei Giuseppe Bosso, een Alfa Romeo ingenieur, dat het probleem van het team met de drie F's -Farina, Fangio en Fagioli- was om de volgorde van de podiumplaatsen te bepalen. De Alfa Romeo 158 leverde 250pk en bereikte een maximumsnelheid van 290 km/h. Nino Farina behaalde op 13 mei 1950 de pole position, de snelste ronde en de wedstrijd !

Aan het eind van het kampioenschap haalde de 158 zes van de zeven wedstrijden binnen. Alfa Romeo was de grote winnaar in de eerste race van Silverstone en haalde de eerste drie podiumplaatsen binnen. Nino Farina was de eerste kampioen van deze eerste F1 race. Een succes dat het jaar daarop werd herhaald toen de ‘monoposto 159' de titel binnenhaalde, deze keer met Juan Manuel Fangio achter het stuur.

De sportieve legende van Alfa Romeo gaat gepaard met talrijke overwinningen en podiumplaatsen in diverse internationale kampioenschappen, waaronder de Formule 1. In de laatste twee seizoenen deed het merk zijn herintrede op de F1 circuits. Na in het eerste seizoen een achtste plaats te hebben behaald toont Alfa Romeo Racing dit jaar opnieuw zijn meesterschap op het vlak van technologie en design, twee uitgesproken kenmerken van het merk.

Het team ‘Alfa Romeo Racing' rijdt dit jaar met 2007 wereldkampioen Kimi Raïkkönen, die punten wist te halen in de eerste twee races van het seizoen. De andere rijder is Antonio Giovinazzi, de eerste Italiaanse coureur in 8 jaar die deelneemt aan F1-wedstrijden.

----------------------------------------EINDE BERICHT-------------------------------------------