Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten FCA Press i budi u toku na svim vestima.

12 May 2020

FCA Iza scene: Sezona 2, epizoda 1 – Revolucija motora

FCA Iza scene: Sezona 2, epizoda 1 – Revolucija motora
  • Druga sezona serijala FCA Iza scene govori o aktuelnoj velikoj transformaciji sektora mobilnosti.
  • Automobili budućnosti, koji se već razvijaju, biće još više prilagođeni potrebama klijenata, uz velika unapređenja tehnologije i efikasnosti.  Tema prve epizode je srce svakog automobila: motor.

 

Sezona 2, epizoda 1. serijala FCA Iza scene počinje, naravno, s pričom o motoru. Osvrće se na istoriju motora i kako su globalno istraživanja pogonskog sistema i razvoj aktivnosti kompanije FCA usredsređeni na tehnološka rešenja koja najviše odgovaraju novom konceptu mobilnosti. Ako parafraziramo Aristotela, motor je konceptualno „osnovni pokretač“ velikog zanimanja i fascinacije izazvane automobilom od samog početka.

Najpre, cilj proizvođača automobila bio je da naprave što moćnije motore. To je iznedrilo mnoge legendarne motore, i dovelo do razvoja mnogih sofisticiranih rešenja koja se koriste i danas.

Iako je skriven ispod haube, motor često privlači više znatiželje i oduševljenja od ostalih delova vozila koja su vidljivija, ali manje presudna za odluku oko kupovine ili ukupnu ocenu.

 

Od modela Mefistofele do potpuno električnog pogona

Tokom vremena, potrazi za poboljšanim performansama pridružili su se druge potrebe koje su proizvod istorijskog razvoja, uvida ili napretka u industrijskim procesima: epizoda pruža pregled evolucije motora koji su oblikovali istoriju FCA Grupe i uopšte automobila.

Od modela Fiat Mefistofele i njegovog 6-cilindričnog motora koji je dostizao brzine iznad 230 km/h pre skoro jednog veka, preko vrlo uspešnog FIRE motora koji je prodat u preko 30 miliona primeraka, do motora s „common rail“ sistemom i modela FireFly, FCA iza sebe ima više od jednog veka inovacija i danas se suočava sa novim izazovom: kreiranje održivog pogonskog sistema budućnosti, uz poboljšavanje performansi i efikasnosti koje klijenti očekuju, uključujući i nova pogonska rešenja. Trenutna ponuda FCA grupe uključuje verzije malih automobila sa blagim hibridnim pogonom gde su težina, emisija ugljen-dioksida i troškovi ključni elementi; plug-in hibride koji nude „čisto električni“ način rada bez žrtvovanja performansi, čak i tokom terenske vožnje; potpuno električni pogon za novu urbanu mobilnost i kreiranje bolje budućnosti.

 

 

Torino, maj 2020. godine