Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten FCA Press i budi u toku na svim vestima.

15 Dec 2014

Svetska pretpremijera novog modela Fiat Doblò

Svetska pretpremijera novog modela Fiat Doblò
  • Jedini „aktivni porodični prostor“ namenjen modernoj, sportskoj  dinamičnoj porodici uskoro stiže.
  • Potpuno redizajniran eksterijer i enterijer odražavaju još veću dinamičnost i karakter vozila.
  • Još više tehnologije - 5-inčni Uconnect sistem dostupan je od danas - kao i vodeća bezbednost u segmentu, sa vazdušnim jastucima (do 6 jastuka), ESP sistemom i standardno dostupnom funkcijom „Hill Holder“.
  • Do sedam sedišta, prtljažnik zapremine 790 litara, mnoštvo prostora za odlaganje i izvanredna kontrola klime i zvučna izolacije, kao i najbolja upravljivost u segmentu zahvaljujući ekskluzivnom Bi-link vešanju.
  • Jedna od najširih i najsveobuhvatnijih paleta motora u segmentu: 7 motora snage od 90 do 135 ks, sa pogonom na benzin, dizel i metan.
  • 3 verzije (Pop, Easy i Lounge), 2 visine krova, 2 međuosovinska rastojanja, 11 boja karoserije, 2 konfiguracije sedišta (standardna sa 5 sedišta, po zahtevu sa 7).
  • Četvrta generacija modela koji je od 2000. godine do danas prodat u oko 300,000 primeraka na području Evrope, Bliskog istoka i Afrike (EMEA).
  • Sa prodajom u 29 zemalja EMEA regiona i proizvodnjom u Turskoj, novi Doblò može da se poruči već od ove nedelje i stiže u Fiat-ove prodajne salone sledećeg februra. 

Fiat predstavlja novi Doblò, jedini „aktivni porodični prostor“ u segmentu koji će zadovoljiti potrebe moderne, sportske i dinamične porodice koja će ga koristiti 7 dana u nedelji, kako radnim danima tako i vikendom, bez ograničenja po pitanju prostora i upotrebljivosti.
Dostupan za porudžbine od ove nedelje, novi Doblò stiže u prodajne salone brenda Fiat od sledećeg februara. 
Ovaj novi automobil predstavlja četvrtu generaciju modela koji je lansiran 2000. godine i restilizovan 2005. i 2010. godine, sa otprilike 300.000 registracija u EMEA regionu do danas. Pobednički dizajn koji je pokazao da može da evoluira vremenom i da zadovolji različite potrebe po pitanju pokretljivosti, udobnosti i ekološke svesti koja je uspešno postala deo savremenog društva.
Novi Doblò od sada nudi potpuno redizajniran eksterijer i enterijer koji mogu da izraze dinamičnost i karakter vozila kroz naglašenije oblike i linije. I izbor tehnologije je pojačan novim sadržajima lakim za korišćenje koji će svako putovanje sa novim modelom Doblò pretvoriti u pravo zadovoljstvo. Primer? Multimedijalni sistem Uconnect sa 5-inčnim ekranom u boji osetljivim na dodir, koji na zahtev može biti opremljen i integrisanom navigacijom i digitalnim radiom (DAB).
Okruženje u kom će putnici živeti punim plućima, za sve one koji vreme vole da provode u društvu ili za one koji će ovaj automobil odabrati kao partnera s kojim će provoditi slobodno vreme. Bez obzira na to šta je vaša strast i kakav ste zadatak namenili ovom vozilu, novi Doblò vam omogućava odličnu prilagodljivost unutrašnjosti – sa do 7 sedišta, prostranim prtljažnim prostorom od 790 litara (vodeći u segmentu), mnoštvom prostora za odlaganje i korisnom mogućnošću deljenja zadnjeg sedišta u odnosu 60/40.
Štaviše, novi Doblò garantuje najbolju upravljivost u svojoj kategoriji – delom zahvaljujući Bi-link vešanju, koje je ekskluziva u ovom segmentu – kao i poboljšanu udobnost unutar vozila, što dokazuje prozračna i prostrana putnička kabina sa odličnom kontrolom klime i zvučnom izolacijom. Ovo udobno i praktično okruženje dalje je poboljšano bezbednosnim sadržajem koji ga smešta u sam vrh svoje kategorije: prednji vazdušni jastuci, ESP sistem i funkcija „Hill Holder“ su i dalje standardno dostupni.
Još jedan rekord koji je novi Doblò postavio jeste njegova paleta motora, koja je jedna od najširih i najsveobuhvatnijih u kategoriji i sastoji se od ne manje od 7 motora snage od 90 do 135 ks, sa pogonom na benzin, dizel i metan. Sa prodajom u 29 zemalja EMEA regiona, novi Doblò dolazi u 3 verzije (Pop, Easy i Lounge), 2 visine krova, 2 međuosovinska rastojanja, 11 boja karoserije (uključujući i novu „Colosseo“ sivu), 5 enterijera i 2 konfiguracije sedišta (standardna sa 5 sedišta, na zahtev sa 7).
Kao i prethodne generacije, i novi Doblò se proizvodi u fabrici Tofaš u Bursi u Turskoj, jednom od vodećih centara auto-moto industrije u svetu, što dokazuje i zlatna medalja kojom je fabrika nagrađena za Proizvodnju svetske klase.

Stil
Unutrašnji i spoljašnji dizajn su temeljno preuređeni, što se odmah primećuje na modernom, karakterističnom prednjem delu vozila, na kom se ističu novi branici i aerodinamična hauba koja se nadovezuje na zakrivljenu liniju krova. I svetlosne sekcije su pretrpele izmene, kako prednje tako i zadnje, koje se sada elegantno i skladno razvijaju i naglašavaju horizontalne putanje linija ovog automobila, a postavljene su visoko kako bi se zaštitile od sitnih oštećenja.
Iz profila, novi Doblò karakteriše linija koja se proteže celom njegovom dužinom, dajući vozilu dinamičnost i energiju. S druge strane, neprekidni donji deo koji se proteže od prednjeg blatobrana do zadnje strane, prolazeći kroz bočnu lajsnu, daje mu tečnu formu. I velika zastakljena površina ostavlja snažan utisak, koji još više pojačavaju zgodna klizeća vrata koja dodatno olakšavaju ulazak u automobil.
Još nešto što doprinosi čistoći stila bočnih strana jesu retrovizori sa integrisanim pokazivačima pravca. Veliki bočni retrovizori pružaju optimalnu preglednost, i na zahtev mogu da budu i elektronski sklopivi. Na kraju, sa strane su uočljive 16-inčne alu-felne ili nove ratkapne, dok se na zadnjim vratima nalazi upadljivi logo brenda u boji karoserije, koji doprinosi svetlijem tonu cele kompozicije.
Svi koji odluče da kupe novi Doblò mogu izabrati neku od 11 boja karoserije, uključujući i novu „Colosseo“ sivu, koja dodatno naglašava skladnu formu automobila, dajući mu izgled koji je istovremeno elegantan i upečatljiv. 
Izmenjen je i stil enterijera, koji je redizajniran tako da pruži veću funkcionalnost, kao i velike mogućnosti prilagođavanja, zahvaljujući kombinaciji boja, materijala i ukrasnih elemenata. U glavne nove karakteristike spada nova ergonomska instrument tabla, koja, u zavisnosti od verzije modela, ima gornju stranu u boji koja odgovara boji sedišta i boji tapacirunga vrata. Tačnije rečeno, verzija Easy poseduje tapacirung koji može biti crvene ili sive boje, u zavisnosti od želje kupca (ploča instrument table je u oba slučaja siva), dok se unutrašnjost verzije Doblò Pop ističe nijansom sive i na tapacirungu i na ploči instrument table. I na kraju, verzija Lounge nudi dva rešenja: tapacirung i gornja strana instrument table u sivoj ili bež boji.
U nove elemente spadaju i ergonomski volan i instrument tabla, koja je poboljšana dodavanjem jasnog, zgodnog grafičkog prikaza koji jednim pogledom vozaču pruža sve informacije koje su mu potrebne. Pored toga, na novom modelu, tasteri za Start&Stop, ASR sistem i prebacivanje na metan (na odgovarajućim verzijama) sada su lakše dostupni.
Sve to još više unapređuju mnogi praktični odeljci za odlaganje stvari,kao što je, na primer, prednja kaseta u kojoj može da se čuva 10-inčni tablet ili izuzetno korisna prikladna otvorena pregrada iznad vetrobranskog stakla, u kojoj se takođe nalazi ogledalo usmereno na dečije sedište. Kraće rečeno, automobil poseduje bogat izbor inteligentnih rešenja za iskorištavanje unutrašnjeg prostora kako bi se zadovoljile potrebe onih koji će novi Doblò koristiti kao vozilo za život sa porodicom i prijateljima.

Verzije motora
Novi model poseduje jednu od najširih paleta motora u segmentu. Za sve motore su karakteristični pouzdanost, dobre performanse i ekološki učinak. Benzinski pogonski agregati uključuju 1,4 litarski motor od 95 ks i 1,4 litarski T-JET od 120 ks, dok se linija turbodizel modela sastoji od 1,6-litarskog MultiJet od 90 ks (dostupan i sa poluautomatskim menjačem Dualogic), 1,6-litarskog MultiJet od 105 ks i 2,0-litarskog MultiJet od 135 ks. Ponudu upotpunjuje i 1,4-litarski T-JET Natural Power od 120 ks na dve vrste goriva (benzin i metan), koji pruža iste performanse kao i benzinska verzija ali uz finansijske i ekološke pogodnosti koje omogućava metan.

Prilagodljivost
Novi Doblò je vodeći model u svojoj kategoriji po pitanju prilagodljivosti svoje unutrašnjosti, što omogućava sedište suvozača koje se spuštanjem pretvara u sto (dostupno na zahtev) i sedišta drugog i trećeg reda (kod konfiguracije sa 7 sedišta) sa naslonima koji se lako spuštaju unapred ili unazad, zahvaljujući praktičnim i ergonomičnim polugama za podešavanje, a mogu se i potpuno ukloniti, čime se dobija zaista veliki prostor koji celom svojom dužinom može da se iskoristi.
Treba pomenuti i prtljažnik koji ima najbolje dimenzije u svojoj kategoriji: kod verzije sa kraćim međuosovinskim rastojanjem dostupno je 790 litara (mereno do police prtljažnika), što se povećava na 1.050 litara kod verzije sa dužim međuosovinskim rastojanjem. Sa spuštenim zadnjim sedištima, zapremina dostiže 3.200, odnosno 4.000 litara: to su rekordne vrednosti u ovom segmentu. I to nije sve: još jedna stvar koja doprinosi fleksibilnosti novog modela Doblò jeste mogućnost postavljanja police prtljažnika na nekoliko nivoa (njen kapacitet je rekordnih 70 kg, ni gram manje).

Upravljivost
Novi Doblò je u samom vrhu svoje klase po dinamičnim performansama, upravljivosti i ugodnosti vožnje. Pored ostalog, za to je zaslužan Bi-link sistem zadnjeg vešanja – ekskluzivno dostupan samo na ovom modelu – koji se sastoji iz nezavisnih točkova, stabilizatora, zadnjih amortizera sa dvostrukom kalibracijom (sabijanje i istezanje kalibrisano za najbolje rezultate upravljanja, udobnosti, naginjanja u krivini i stabilnosti) kao i opruga visokih performansi koje omogućavaju bolju amortizaciju na svim vrstama puteva. Još jedan element koji doprinosi ugodnosti vožnje jeste unapređena pokretljivost poluge menjača. Preduzeto je nekoliko tehničkih intervencija kako bi se postiglo lakše i preciznije menjanje brzina. Pored toga, poboljšan je i odnos između dostupnog obrtnog momenta i pritiska na papučicu gasa, kako bi se dobilo više obrtnog moment uz jednak pritisak na papučicu: prednost za vozača je posebno primetna u uslovima normalnog korišćenja pri malom broju obrtaja i u gradskoj vožnji.

Info-zabavni sistem
Što se tiče info-zabavnog sistema, novi Doblò nudi dva nivoa sadržaja u zavisnosti od verzije, a oba nivoa garantuju sjajno muzičko iskustvo. Prvi sistem poseduje TFT ekran, FM/AM audio sistem, USB medija plejer / priključak za iPod, AUX-IN ulaz, automatsko podešavanje jačine zvuka u odnosu na brzinu, Bluetooth tehnologiju (bez mogućnosti prepoznavanja glasa) kao i kontrole na upravljaču (poslednja stavka je dostupna na zahtev).

Novi Doblò takođe dolazi sa popularnim 5-inčnim Uconnect multimedijalnim sistemom koji već postoji na mnogim vozilima brenda Fiat. Detaljnije, ovaj visokotehnološki uređaj zasniva se na 5-inčnom ekranu u boji osetljivom na dodir, jednom od najvećih u svom segmentu, preko kog se pristupa glavnim funkcijama, među kojima su analogni i digitalni radio (digitalni je dostupan na zahtev) u multimedijama (medija plejer, iPod, iPhone, pametni telefon) koji mogu da se priključe preko USB ili AUX-IN ulaza.
Pored toga, ovaj sistem poseduje i napredni Bluetooth inferfejs preko kog se pristupa dodatnim funkcijama, kao što su upravljanje pozivima i čitanje primljenih SMS poruka pomoću tehnologije pretvaranja teksta u govor, a da ne pominjemo inovativni sistem audio prenosa koji reprodukuje audio fajlove i internet radio stanice direktno sa vašeg pametnog telefona preko Bluetooth veze na Uconnect uređaju.
Sistem Uconnect 5" upotpunjuju i kontrole na upravljaču i eco:Drive softver koji štedi gorivo i smanjuje emisije CO2. Integrisana navigacija razvijena u saradnju sa brendom TomTom takođe je dostupna na zahtev.

Bezbednosti i udobnost vožnje
Što se tiče bezbednosti, novi Doblò putnicima pruža potpunu zaštitu tako što je opremljen vrhunskim elektronskim uređajima za kontrolu stabilnosti, to jest ABS sistemom sa EBD (elektronska raspodela sile kočenja), ESC sistem sa ASR (regulacija proklizavanja) funkcijom, HBA sistem (hidraulična pomoć pri kočenju) i sistem „Hill Holder“ koji pomaže pri pokretanju automobila na uzbrdici. Bezbednosna oprema uključuje i prednje vazdušne jastuke (bočni su dostupni na zahtev) i sistem za praćenje pritiska u gumama. 
Putovanje u novom modelu Doblò sa njegovom prostranom unutrašnjošću, prijatnim površinama, udobnim ergonomoskim sedištima i velikim zastakljenim površinama uvek je izuzetno iskustvo. Visoka pozicija vozača i ergonomski raspored kontrola omogućavaju da se lako i udobno smestite.
Klima u putničkoj kabini je od ključne važnosti za udobnost vožnje i podjednako važna za preventivnu bezbednost, jer temperatura, vlaga i ventilacija utiču na raspoloženje vozača, a samim tim i na nivo njogove pažnje. Zbog toga je novi Doblò opremljen kontrolom klime – automatskom ili manuelnom u zavisnosti od verzije – sa većim, elegantno oblikovanim prednjim otvorima za ventilaciju i direktnom ventilacijom u zadnjem delu vozila.
Za vožnju bez stresa bitno je da možete da računate na tihu putničku kabinu u kojoj možete da slušate muziku ili prosto da razgovarate. Zboga toga je upotrebljen novi materijal za zvučnu izolaciju kako bi novi Doblò povećao indeks artikulacije za 5 odsto u proseku (mereno na verzijama sa dizel motorom).

Verzije
Plasiran u 29 zemalja EMEA regiona, novi Doblò dolazi u 3 verzije (Pop, Easy i Lounge), 2 visine krova, 2 međuosovinska rastojanja, 11 boja karoserije, 2 konfiguracije sedišta (5 ili 7 sedišta), 5 enterijera i 7 verzija motora: 1,4 litarski benzinski motor od 95 ks i 1,4-litarski T-JET benzinski motor od 120 ks, 1,6-litarski MultiJet od 90 ks (dostupan i sa poluautomatskim menjačem Dualogic), 1,6-litarski MultiJet od 105 ks i 2,0-litarski turbodizel MultiJet od 135 ks pored 1,4 T-JET Natural Power od 120 ks na dve vrste goriva (benzin / metan).

Mopar® za novi Doblò
Mopar – naš odabrani brend za usluge, korisnički servis, originalne rezervne delove i dodatnu opremu za brendove grupe Fiat Chrysler Automobiles  - nudi preko 100 različitih dodataka za novi Doblò koji se savršeno uklapaju u tehničke i stilske karakteristike vozila. Tu spadaju i razni sistemi nosača – posebno dizajnirani za skije, kanue i daske za jedrenje – koji akcenat stavljaju na funkcionalnost ovog Fiato-ovog modela – kao i neki dodaci koji estetski unapređuju automobil, poput alu-felni ili hromiranih kućišta retrovizora i okvira tablice.
Pored toga, Mopar nudi i niz usluga u sklopu „Moparove zaštite vozila“ za novi Doblò koje klijentima garantuju savršenu bezbrižnost, zahvaljujući tome što pokrivaju širok spektar mehaničkih komponenti kao i plansko održavanje, ali i pomoć i popravke koje će obavljati specijalizovani tehničari koji koriste isključivo originalne delo.

Ostali sadržaji

Prijavi se na bilten.

PRIJAVI SE SADA